Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Kouluja ja kouluasiantuntijoita | Erkki Kukkonen

Kouluja ja kouluasiantuntijoita

20.09.2011

Kuopion kaupunginvaltuuston seuraavan kokouksen esityslistalla on päätettävänä asiakokonaisuus, joka taatusti herättää keskustelua. Jo kesän aikana nähty ja luettu lehtikirjoittelu enteilee tiukkaa tilannetta valtuustossa.
Yhden kyläkoulun eli Keppaanmäen / Syvänniemen koulun kohdalla Karttulassa näyttää kulminoituvan koko koulu- ja päivähoitosuunnitelman kohtalo. Koulusuunnitelma ei kuitenkaan ota kantaa siihen, milloin em. koulu lopettaisi toimintansa. Kemppaanmäen kouluhan jatkaa ainakin niin kauan kuin Karttulan keskustaan valmistuu Kissakuusen koulukeskus jo aiemmin tehtyjen päätösten mukaan. Karttulan omat päättäjät ovat linjanneet jo ennen kuntaliitosta kouluinvestointinsa, joihin on päätetty käyttää Vehmersalmen esimerkin mukaisesti ns. liittymisrahaa.
Mielipidekirjoittelussa ovat faktat unohtuneet melko pian, kun syyttävän sormi on kääntynyt kohti Kuopiota, joka on ”pettänyt pienen Karttulan ja uhkaa viedä koulut kyliltä”. Kun puhutaan Syänniemen koulusta, pitää vilkaista karttaa ainakin sen verran, että ymmärtää etäisyyden Kemppaanmäen kouluun, jonne lähes kaikki syvänniemeläiset oppilaat kuljetetaan koulumatkan vaarallisuuden vuoksi.
Koulusuunnitelmassa on kyseessä varsin mittavat investoinnit lähivuosille. Näiden lisäksi olemme päättäneet vähän aikaa sitten 4 koulun ja yhden päiväkodin elinkaarimallista, jonka ”hintalappu” oli yli 60 miljoonaa euroa.

Jos valtuusto päättää satsata tästä edessä olevasta paketista muutaman miljoonan Syvänniemelle, Kisssakuusen koulusta joudutaan varmaan sama summa vähentämään. Onkohan järkevää muodostaa kahta ”torsoa” Karttulaan, jos samalla rahalla saataisiin aikaan Kissakuusen koulukeskus, joka palvelee Karttulan eli läntisen Kuopion asukkaita pitkälle tulevaisuuteen? Annetaan Kemppaanmäen toimia niin kauan kuin palo- ja terveysviranomaiset sen sallivat.
Valtuuston kannalta olisi paljon tärkeämpää keskittyä katsomaan koulu- ja päiväkoti-investointien loppusummaa, joka hipoo jo 90 miljoonaa euroa. On hyvä muistaa, että yhdellä veroprosentilla saamme kokoon n. 10 m€ näinä talouden epävarmoina aikoina.

Mielenkiintoista, että yhden lukion vähentäminen Kuopion keskustassa ei tunnu herättävän lainkaan keskustelua. Miten lienee valtuuston 26.9. kokouksen jälkeen?

Kommentit

4 kommenttia aiheeseen: “Kouluja ja kouluasiantuntijoita”

 1. Ismo Vepsäläinen @ 21 syyskuun, 2011 klo 21:14

  Nyt en ymmärrä tuota kommenttiasi tuosta 2 torsosta. Jos syvänniemellä ei ole koulua ei kylä tule kehittymään ja jää karttulaan valtavan kallis kuntaliitosmonumentti jolla ei ole vastaavaa käyttöä. Karttulan väestöennusteethan näyttävät vähenevää suuntaa. Nyt jos tehdään nämä isot remontit karttulan ja laitetaan syvänniemen koulut kiinni niin mistäs otetaan tulevaisuudessa oppilat karttulaan. Karttulan alakoululla ei ole riittävää vetoa syvänniemelle saakka koska se sijaitsee aivan päinvastaisessa suunnassa työssäkäynti suuntaan nähden. Itse voin kokemuksesta sen sanoa että emme olisi rakentaneet syvänniemelle jos ei olisi ollut koulua. Itselläni on 2 alakoulua käyvää tyttöä ja poika joka on tulevia alakoulun oppilaita.Järkevintä olis pienetää karttulan suunnitelmaa alakoulun osalta ja keskittyä pitämään laadukas ylä aste johon mahtuu sitten karttulan ympäristökylienkin opilaat. Näin saadaan aikaan kaksi hyvin voivaa koulua. Kuopionhan valmistuu nämä suuret työpaikka keskittymät jotka ovat noin 20km päässä syvänniemeä.Suuri tontti lähellä työtä virkeässä kylässä houkuttelee varmaan näistä työntekijöistä asukkaita kylälle. Sen ymmärrän hyvin että karttulan päättäjät ovat päättäneet käyttää rahat karttulan koulukeskukseen mutta Kuopion päättäjillä on nyt mahdollisuus tehdä asiassa oikeuden mukainen päätös. Karttulan päättäjät eivät ole osanneet katsoa asiaa silloin kokonaisuutena vaan on keskitytty keskustan asioihin. Toivon Kuopion päättäjiltä avarakatseisuutta ja kykyä nähdä että elämää on keskustan ulkopuolellakin.

 2. Tuija Oksman @ 22 syyskuun, 2011 klo 7:55

  Mielestäni lause: ”Yhden kyläkoulun eli Keppaanmäen / Syvänniemen koulun kohdalla Karttulassa näyttää kulminoituvan koko koulu- ja päivähoitosuunnitelman kohtalo”, kertoo tilanteesta aika paljon. Syvänniemi on siis todella tärkeässä asemassa kouluverkkoa ajatellen. Syvänniemellähän kasvaa mm tulevia Kissakuusen koulun opplaita, joita sinne todella tarvitaan.
  Maalaisjärjelläkin ajatellen, jos Syvänniemelle rakennettaisiin uusi koulukeskus (päivähoito, esikoulu ja 1-6. luokat),”taajaman alueelle” ja Karttulaan heidän realistisiin tarpeisiin sopiva koulukeskus, pysyttäisiin samansuuruisessa investoinnissa. Samalla syntyisi myös suuri säästö koulukuljetuskustannuksissa, koska ”vaarallisen tien” kuljetukset jäisivät pois Syvänniemellä.
  Vanhempien keskusteluja seuranneena, on monesti törmätty siihen tosiasiaan, että Kemppaanmäen koulun mahdollisen lakkautuksen seurauksen monet vanhemmat siirtävät lapsensa Kuopion kouluihin, koska monen vanhemman työt ovat siellä suunnalla. Ja mielestäni siinä vaiheessa Kissakuusen koulun tilat osoittautuvat ”torsoiksi”, koska edessä voi olla oppilaskato.
  Mielestäni , jos yhden lukion lopettaminen keskustassa ei herätä minkäänlaista keskustelua, johtunee siitä että luokio on ”ylimääräinen”. Vai ovatko kenties ihmiset jo huomanneet, kuinka järjenvastaisia päätöksiä tehdään, olivatpa faktat mitä tahansa.

 3. Erkki @ 10 lokakuun, 2011 klo 21:28

  Hei, Tuija Oksman!
  Kiitos kommenteistasi ja anteeksi että ehdin vasta nyt niihin vastaamaan.
  Kuopion päättäjien kannalta tilanne oli hankala, koska liittymissopimus on juridisesti sitova. Minua hieman ”hämäsi” Syvänniemen edustajien viestintä, kun kylältä tuli vuoden alkupuolella viestiä ”vauvasta vaariin” -kylätalon puolesta. Sitten viestin sisältö muuttui puheeksi koulun puolesta ja ajoittain viestiksi Kemppaanmäen koulun säilyttämisen puolesta.
  Tunnen ja tiedän entisenä Rypysuon ”kyläkoulun” reksinä koulun merkityksen kaupunginosalle ja sen asukkaille ja kaupunginosahan Syvänniemikin on. Nyt on tärkeää puhaltaa yhteen hiileen nykyaikaisen ”monitoimitalon” saamiseksi Syvänniemelle. Tässä ”paketissa” täyttyy sitten Kissakuusen koulun tarpeet arvioida uudelleen ja siirtää sieltä rahoitusta Syvänniemen suuntaan, mutta muutama vuosi joudutaan menemään vielä entisellä kouluverkoston rakenteella. Ennen valtuuston kokousta kirjoittaessani kummastelin erityisesti sitä, että n. 140 000 000 € käsittävä päivähoito- ja kouluverkostosuunnitelma ei tuntunut kiinnostavan valtuutettujakaan, vaikka arviot Kissakuusestakin ovat hypänneet jo noin kolminkertaiseksi eli yli 11 m€:n parissa vuodessa.

 4. Erkki @ 10 lokakuun, 2011 klo 21:55

  Hei, Ismo Vepsäläinen!
  Kiitos kommenteistasi! Kahdella torsolla tarkoitin ennenkaikkea sitä, että lopputuloksena olisi kaksi pientä koulua, jotka eivät toimisi kunnolla sen enempää ”kirkolla” kuin Syvänniemen kylälläkään. Kun hanketyö lähtee käyntiin, selviää sekin, minkä verran euroja voidaan vähentää Kissakuusen vajaasta 12 miljoonasta, jonka hintaiseksi Karttulan koulukeskuksen kustannusarviot ovat kohonneet parissa vuodessa. Tärkeintä on ennen kaikkea se, että nämä kaksi hanketta eivät vaaranna toisiaan. ”Kirkonkylän” koulukin on tärkeää oppimiskeskus, johon satsaamista velvoittaa liittymissopimuskin.
  Investointipaineet alkavat olla huipussaan, sillä Kuopiossa on päätetty pienen ajan kuluessa investoida päiväkoteihin ja kouluihin jo yli 200 miljoonaa € vuoteen 2025 mennessä. Näiden lisäksi vuoroaan odottavat teatteri 27 m€, uimahalli 25 m€ …? Yhdellä veroprosentilla saamme kokoon 11-12 m€, että sillä lailla. Keskustellaan lisää!

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?