Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Kuntatalous vuonna 2013 | Erkki Kukkonen

Kuntatalous vuonna 2013

19.10.2012

Kuopion kuntaveroprosentti on nyt 19,5. Ydinkaupungin velkaa eli vierasta lainarahaa on asukasta kohti laskettuna nyt noin 2 000 euroa. Kuopio-Nilsiä -liitoksen jälkeen lainamäärä / asukas nousee yli tuon euromäärän, koska Nilsiä tuo mukanaan jonkin verran enemmän miinusmerkkistä rahaa kuin Kuopion entiset velat ovat. Koko kaupunkikonsernin velkamäärä asukasta kohti laskettuna nousee jo yli 6 000 euron. Nämä velat ovat lähinnä Kuopion Energian ja pysäköintilaitoksen investointeihin käytettyjä lainoja eli ne tuottavat ja maksavat ajanoloon itsensä pois.

2012 tilinpäätösennuste pitkällä miinuksella

”Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa”, kuuluu vanha ja hyvä ohje lainarahan suhteen. Kuopion tämän vuoden tilinpäätös uhkaa mennä pahemman kerran miinukselle. Kovin pitkästä takamatkasta joudutaan lähtemään uuteen talousarviovuoteen. Kun kuntaveroa ei nosteta ja ”syömävelkaa” ei ole järkevä ottaa eivätkä valtionosuudetkaan kasva, jää budjetin kattamiseksi kovin vähän keinoja. Yksi on kuitenkin jo tiedossa: kiinteistövero nousee ja tuottaa noin 6 miljoonaa euroa lisää kassaan. Loput keinot taitavatkin sisältyä kaupungin ”tuottavuusohjelman” koukeroihin.

Vuoden 2013 budjettiesitys kh:n käsittelyssä

Kaupunginjohtaja on jättänyt oman budjettiesityksensä kaupunginhallituksen käsittelyyn, josta ensi vuoden talousarvio tulee marraskuussa valtuustoon. Mielenkiinnolla odotan, millaisia irtiottoja eri valtuustoryhmät yrittävät. Vaikeaa se tulee olemaan, kun esitys on oltava kaksitahoinen: Jos esität lisää menoja, täytyy samalla esittää myös rahoitus. Yhtenä vaihtoehtona saattaa valtuuston edessä olla alijäämäinen budjettiesitys ja pahalta kuulostava syömävelan ottaminen.

Kommentit

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?