Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Kuntauudistus vai Suomi-uudistus? | Erkki Kukkonen

Kuntauudistus vai Suomi-uudistus?

19.10.2012

Kuopion kannalta tähän mennessä tärkein kuntaliitos tehtiin jo vuonna 1968, jolloin Kuopion kaupunki ja Kuopion maalaiskunta liittyivät yhteen. Riistavesi seurasi esimerkkiä 1973. Kuopion kehyskunnista Vehmersalmi ja Karttula ovat tehneet jo ratkaisunsa.  Nilsiästä tulee vuodenvaihteen jälkeen merkittävä osa Kuopion kaupunkia. Tahko ja Nilsiä tuovat erittäin tärkeän lisän kaupunkimme matkailun markkinointiin.

Kaupungit ja kehyskunnat

Maaninka, Suonenjoki, ehkä Rautalampikin, liittyvät seuraavan vaalikauden aikana Kuopioon. Mitä tekevät Juankoski ja Tuusniemi? Kuopion suuntaan tuntuvat sielläkin katseet kääntyvän. Jäljelle jäävät sen jälkeen Kaavi, Tervo ja Tervon takana Vesanto. Tiellä pohjoiseen odotetaan vain, mitä tapahtuu Ylä-Savossa Iisalmen ympärillä. Etelässä Varkauden tienoo voisi koota oman kuntaryppäänsä.

Pohjois-Savon kolmen kunnan malli

Kehyskunnista ja kolmesta kaupungista muodostuisi melko sopusuhtainen ”tripla” 5-tien suunnassa. Pohjois-Savon 240 000 asukasmäärä jakautuisi kaupunkien strategioiden ja tavoitteiden mukaisesti: Siilinjärven mukaan tullessa Kuopiosta noin 150 000 asukkaan, Iisalmesta ja Varkaudesta noin 40-45 000 asukkaan kaupungit. Kaikki kolme olisivat riittävän vahvoja peruskuntia ottamaan vastaan seuraavan vuosikymmenen työvoima-  ja taloushaasteet.

Löytyykö poliittista tahtoa kuntauudistuksen toteuttamiseen? Uudet valtuutetut ovat hyvin pian tärkeiden päätösten edessä rakenteita ratkomassa. Keskustan esittämä ”kahden kerroksen kuntamalli”, jossa maakunta ja kunnat muodostaisivat taas uudenlaisen ”hallintohimmelin”, ei saa ainakaan minulta kannatusta.

Kommentit

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?