Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Vanhus, ikäihminen vai seniori? | Erkki Kukkonen

Vanhus, ikäihminen vai seniori?

19.10.2012

Vaikka suomen kieli on rikas, yksi osuva ja naseva sana meiltä puuttuu kuvaamaan hyvissä voimissa ja toimintakykyisenä ikääntyvää eli vanhenevaa ihmistä. Ei ”eläkeläinenkään” ole imagoltaan parhaasta päästä ilmaisujen joukossa.

Kaikki vanhenevat, mutta kaikki eivät vanhene samalla tavalla. Tänä vuonna syntyneiden tyttöjen odotettavissa oleva ikä nousee jo hyvin korkeaksi, sillä arvioiden mukaan heistä puolet elää yli 100-vuotiaiksi. Miehet kuolevat nuorempina, mutta joku miehinen ”tervaskanto” saattaa joukkoon osua.

Kotihoito vai laitoshoito?

Yhteiskuntamme suureksi ongelmaksi on muodostumassa huonokuntoisten vanhusten laitoshoito, jota tarvittaisiin yhä enemmän. Suuret ikäluokat, joihin itsekin kuulun, vanhenevat ja käyvät raihnaisemmiksi. Puhutaan ennalta ehkäisevästä hoidosta ja järjestetään kuntoutusta, mutta kun kunto loppuu niin se loppuu. Silloin tarvitaan peti, puuroa ja puhtautta sekä hoitavia käsiä ja jalkojakin eikä pääkään olisi pahitteeksi.

Toinen Harjula

Jos Kuopiossa kaikki hoitopaikkaa odottavat ikäihmiset sijoitettaisiin laitoshoitoon, kaupungin pitäisi rakentaa Harjulaa suurempi hoitotalo tai -laitos. Sekään ei riittäisi kuin hetkeksi. Tällaisiin investointeihin kaupungilla ei ole nyt varaa. Siksi on päätetty valita kevyempi vaihtoehto eli tuetaan kotona tapahtuvaa asumista ja hoitoa niin pitkään kuin se suinkin on mahdollista.

Kunnallinen vai yksityinen hoivapalvelu?

Laitospaikkoja tarjoavat myös lukuisat yksityiset hoivapalvelujen tuottajat. Hoidon hintahaitari tuntuu olevan aika leveä ja laadussakin pitkä vaihteluväli. Kysynnän ja tarjonnan tasapainoa ei ole vielä löytynyt, sillä hoivapalvelujen kysyntää on paikkojen tarjontaa enemmän.

Se, tuoko vanhuspalvelulaki tähän ratkaisun tai uusia mahdollisuuksia selvitä edessä olevasta urakasta, jää nähtäväksi. Melkoista vääntöä tuntuu olevan kyseisen lain säätäminenkin. Lain tavoite ainakin on kunnianhimoinen vanhusten hoidon laadun parantaminen. Valitettavasti eduskunta juuttui keskustelussaan pelkkään hoitajien määrän mitoitukseen. Hoitaminen jäi täysin sivuasiaksi.

Kommentit

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?