Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Päivähoito, lastenhoito, kotihoito… | Erkki Kukkonen

Päivähoito, lastenhoito, kotihoito…

20.10.2012

”Rakkaalla lapsella on monta nimeä”, niin on eri hoitomuodoillakin. Luetteloa voisi vielä jatkaa kotihoidon tuella, kuntalisällä ja palveluseteleillä. On hyvä, että löytyy erilaisia vaihtoehtoja lastenhoitoon.

Vaikein hoitotilanne perheen kannalta on silloin, kun vanhemmilla on vaikkapa kolmivuorotyö ja lapset ovat pieniä. Siinä tilanteessa isovanhemmat tai muut läheiset ovat todella kullanarvoisia. Lasten täytyy viettää joskus yönsäkin yöhoidossa, jos vanhempien yötyövuorot sattuvat samalle vuorokaudelle.

Päivähoitotilanne Kuopiossa

Kuopion päivähoitotilanne on nyt melko hyvä. Lapsille on voitu yleensä osoittaa hoitopaikka, joka ei kuitenkaan aina satu olemaan kodin lähellä. Kunnallisen päivähoitopaikan suhteen olen sillä kannalla, että hoitopaikka järjestetään todellisen tarpeen mukaan. Jos jompikumpi vanhemmista on kotona, lapsikin voi olla kotona. Kun lasten hoitopaikoista on niukkuutta, todellinen tarve ratkaiskoon hoitopaikan saannin.

Rypysuon kaupunginosassa muutamaa pienten lasten äitiä haastateltuani sain sen käsityksen, että kunnallinen päivähoito ainakin heidän kohdallaan on toiminut hyvin ja ongelmitta – ja niinhän sen pitääkin!

Mistä päteviä sijaisia?

Päiväkotien hoitohenkilökunnan sijaisuuksien järjestäminen on vaikeaa. Kun Kuopiossa purettiin varahenkilöjärjestelmä, ajauduttiin tilanteeseen, että päteviä sijaisia ei tahdo löytyä. Jos palattaisiin edes osittain entiseen eli varahenkilöstöön, saataisiin tämäkin ongelma pienenemään ellei poistettua kokonaan. Kustannukset eivät juuri kasvaisi, koska sijaisille maksetaan palkkaa siinä missä varahenkilöillekin, jotka olisivat sijaisuuksien välillä lisäresurssina jossakin päiväkodissa. Päiväkotien henkilöstöstä on aina joitakin sairaana, joten lisäresurssia heistä ei ehtisi muodostumaan. Saataisiin vaan tältäkin osin ”systeemi” pelaamaan paremmin.

Kommentit

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?