Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Kuinka suuri Kuopio? | Erkki Kukkonen

Kuinka suuri Kuopio?

21.10.2012

”Kuinka suuren kaupungin kokoomus aikoo tehdä Kuopiosta keskittämispolitiikallaan?” Tällaiseen kysymykseen jouduin vastaamaan tai sain vastata lauantain vaalitorilla. Kekustan vaaliteltalta saapunut terhakka naistrio oli päättänyt laittaa ehdokas Erkki Kukkosen tiukkaan tenttiin kuntien rakenneuudistuksesta.

Tärkeitä kuntaliitoksia

Saatoin todeta, että Kuopion kokoomus ei ensinkään ole keskittänyt mitään. Kaikki tähän mennessä tehdyt kuntaliitokset ovat tapahtuneet sulassa sovussa ja hyvässä yhteistyössä. Kaikki liittyneet kunnat ovat olleet itse aloitteelisia liitymishankkeissaan Kuopioon. Kuopio-Nilsiä -liitos ensi vuoden vaihteessa tuo mukanaan aivan uuden ja hyvin merkittävän lisän matkailuamme ajatellen. Liittymissopimusten keskeinen ja ainoa kestävä periaate on se, että molemmat osapuolet hyötyvät kuntaliitoksesta.

Suurin ja merkittävin liitos tehtiin jo vuonna 1968, kun Kuopion kaupunki ja maalaiskunta löivät ”hynttyyt yhteen”. Tuskinpa täällä olisi nykyisen kaltaista Itä-Suomen Yliopistoakaan, jos tuolloin ei tehty viisaita yhdistymispäätöksiä. Viimeiset kehyskuntien liittymiset siirsivät rajojamme ulommas niin, että kaupungin pinta-ala kasvoi yli kolmanneksella. Karttulan ja Nilsiän liitokset nostavat asukaslukumme yli sadantuhannen.

150 000 asukasta on Kuopion strategia ja visio vuoteen 2020

Kuopion kaupunginvaltuuston hyväksymä strategia ja visio ilmaisee niin kokoomuksen, keskustan kuin koko valtuustommekin tahtotilan, johon olemme sitoutuneet. Onko tämä nyt keskutalaisilta ja ehkä muiltakin unohtunut? Visiomme mukaan ”Vuonna 2020 Kuopio on 150 000 asukkaan elävä ja kansainvälistynyt yliopistokaupunki, jossa on vahva yhdessä tekemisen henki.”

Ei tarvitse kysyjien eikä vastaajien sepittää omia visoitaan, kun se kerran näin on päätetty. Tämän vaalikauden alkupuolella päivitetty näköala Kuopion strategisesta kasvusta ja suuntaviivoista on osoittautunut erinomaiseksi tavoitteeksi lähes kylätappeluksi menneessä kuntarakennekeskustelussa.

Mennään ensi vaalikaudellakin mieluummin siihen suuntaan, johon on jo päätetty mennä. Täyskäännökset näin suurissa asioissa kuin kuntarakenteissa ovat tavatonta ajan, energian ja resurssien tuhlausta.

Kommentit

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?