Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Maahanmuutto ja maastamuutto | Erkki Kukkonen

Maahanmuutto ja maastamuutto

23.10.2012

Kuopiossa asuu tällä hetkellä noin 2000 ihmistä, joiden syntymämaa on kaukana täältä. He edustavat noin sataa eri kansallisuutta. Kaupunkimme asukkaista n. 2 % on siis kotoisin jostakin muualta kuin Savosta tai Suomesta. Syyt ovat hyvin monenlaiset heidän muuttoonsa maahan ja Kuopioon.

Ilta maahanmuutolle -teemalla järjestämäni tilaisuus 23.10. kahvila Korvassa kokosi paikalle edustajia seitsemästä kansallisuudesta suomalaiset mukaan lukien. Tilaisuudessa puheenvuorot käyttäneet kokoomuksen kuntavaaliehdokkaat Tsega Kiflie, Barnabe Koko  ja Fracesco Nucci toivat erinomaisen hyvin esille sen, että he eivät  koe olevansa ”ulkomaalaisia” vaan kuopiolaisia ja suomalaisia. Kuopiolaiset kokevat ja näkevät heidät ihonvärin vuoksi ulkomaalaisina, mutta he haluavat samaistua suomalaisiksi, koska lapsetkin ovat syntyneet täällä. Illan alustajat toki korostivat sitä, että suomenkieli on kaiken a & o yhteiskuntaamme integroitumisessa.

Ennakkoluuloja

Töitä he ovat tulleet tänne tekemään siinä missä suomalaisetkin – ei enempää eikä vähempää, mutta ennakkoluulot ovat suurena esteenä töiden saannissa. Tilaisuudessa läsnä ollut yrittäjä tosin kertoi, että hänen yritykseensä ei vielä tähän päivään mennessä ollut tullut yhtään maahanmuuttajaa töitä kysymään. Hän olisi kyllä valmis palkkaamaan ihmisen, joka osaa kielen ja hallitsee työtehtävänsä riittävän hyvin. Etninen tausta ei hänelle ole mikään este.  Sudanilaisen Barnabe Kokon kokemus työnhausta ja -saannista oli tosin ollut se, että kyllä suomalaiselle olisi ollut töitä, mutta ei afrikkalaiselle. Rasismia, sanoisin!

Olisi jo korkea aika murtaa suomalaisten ennakkoluulot maahanmuuttajia kohtaan. Emme ole maahanmuuton sivustaseuraajia vaan olemme keskellä ”kansainvaellusta”, josta voimme hyötyä monella tavalla. Työperäinen maahanmuutto on pian suorastaan elinehto. Työvoimapula odottaa jo tämän vuosikymmenen lopulla.

Aktiivista kotouttamista

Francesco Nucci tiivisti hyvin illan teeman: ”Yhteiskunnan on parempi aktiivisesti ja nopeasti kotouttaa maahanmuuttaja kuin mennä kysymään parin kolmen vuoden kuluttua, miksi et osaa suomea etkä ole kotoutunut tänne. Kuinka suomalaisia alunalkaen olivatkaan Fazer, Strömberg, Gutzeit tai Ahlstöm?”

Meiltä tuntuu kovin pian unohtuneen myös 1960-70 lukujen suomalaisten suuri muuttoliike Ruotsiin Volvon ja Saabin tehtaille. Voisimme ainakin yrittää välttää niitä ongelmia ja vaikeuksia, joita länsinaapuriin muuttaneet sadattuhannet suomalaiset ovat joutuneet kokemaan näihin päiviin saakka Sveamamman syleilyssä.

Kommentit

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?