Warning: Use of undefined constant cpt_custom_post_template - assumed 'cpt_custom_post_template' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 59

Warning: Use of undefined constant szub_cat_template_inherit - assumed 'szub_cat_template_inherit' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/erkkik/public/html/wp-content/plugins/post-templates-by-cat.php on line 66
Ydinkysymys | Erkki Kukkonen

Ydinkysymys

25.10.2012

Kuopion Energia Oy on sijoittanut toista miljoonaa euroa suunnittelurahaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen Pyhäjoelle. Muutamia piensijoittajia on jo tippunut kesän ja syksyn aikana pois hankkeesta. Henkilövaihdoksiakin hankkeen johdossa on tapahtunut, mikä viestii jonkinasteisesta epäonnistumisesta projektin etenemisessä.

Uutispommia kerrakseen

Melkoinen ”ydinpommi” laukesi 24.10. uutisissa, kun suomalaisille kerrottiin, että Fennovoiman hankkeessa kolmanneksen osuudella mukana ollut saksalainen energiajätti E.ON päätti yllättäen luopua koko urakasta. Nyt etsitään kiihkeästi uutta sijoittajaa, jolla olisi heittää peliin parin miljardin verran kapitaalia.

Kokoomus ajoissa asialla

Kuopion Kokoomuksen valtuustoryhmä oli aikaansa edellä, kun se viime kesäkuussa jätti valtuustoaloitteen Kuopion Energian luopumiseksi Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Mielestämme riskit olivat liian suuret ja riski entisten ja uusien sijoitusten menettämisestä kasvaa koko ajan, vaikka hankkeen vetäjät todistelevat toista.

Kaupunginhallituksessa äänestin lisäsijoituksia vastaan Sari Raassinan ja Pekka Kantasen kanssa. Näkemykseemme yhtyi Pauli Ruotsalainen (ps). Kh:n äänestyksen tulos oli 7-4 sen puolesta, että jatketaan edelleen sijoituksia Fennovoimaan. Kohta pitää sitten heittää peliin 300 000 € lisää pääomaa riskipitoiseen suurhankkeeseen, jonka epävarmuutta lisää vielä käytetyn polttoaineen sijoitusongelmat suurine lisäkustannuksineen.

Ydinvoimalaluvat uudelleen eduskuntaan

Mielestäni hallituksen pitäisi tässä tilanteessa ottaa koko ydinvoimapäätös uudelleen käsittelyyn ja valmistella esitys eduskunnalle. Paras vaihtoehto olisi se, että Fortum saisi luvan uuden yksikön rakentamiseen Loviisaan, jonne se haki lupaa, mutta sitä ei myönnetty. Tarvitsemme päästötöntä sähköä ja sitä voidaan tuottaa ydinvoimalla. Sähkön ”raaka-aineena” kivihiili on kaikkein huonoin vaihtoehto.

Kuopion Energia Oy:n kokeilu ydinenergiamarkkinoilla on nyt nähty ja oppirahat maksettu. Keskitytään nyt Kuopiossa omien uunien rakentamiseen ja energiaomavaraisuuden lisäämiseen kuopiolaisten parhaaksi.

Kommentit

Olisiko sinulla kommentoitavaa aiheesta?